
Fűszerpaprikamag – dietetikus szemmel
Hidegen sajtolt fűszerpaprikamag-olaj.
A cím mindent elmond:
- hidegen sajtolt, tehát a magolaj – mivel hőhatás és egyéb vegyi stb. behatások nem érik – teli van értékes vegyületekkel
- fűszerpaprika mag, tehát valami olyasmi, amit még lehet, sosem kóstoltál, pedig mindig ott volt előtted

Zsírsavösszetétel
A növényi olajokat épp azért javasoljuk, mert azon kívül, hogy oldott anyagaik és vitamintartalmuk egészségvédő, a rájuk jellemző zsírsavak is gyulladásellenes hatással bírnak, tehát ha címkézni akarunk: egészségesek.
Bár nem mentesek (nem is kell, hogy azok legyenek!) az állatvilágra jobban jellemző telített zsírsavaktól (paprikamagolaj ~14 g/100 g), dominálnak bennük a telítetlen (paprikamagolaj: egyszeresen telítetlen zsírsavak: ~9 g/100 g pl.: olajsav – omega-9) sőt, a még inkább pozitív tulajdonságú többszörösen telítetlen zsírsavak (paprikamagolaj: ~77 g/100 g).
A paprikamagolaj bőségesen tartalmaz linolsavat, mely egy esszenciális (létfontosságú) omega-6 zsírsav.

Antioxidánsai, egészségvédő növényi vegyületei közül kiemelendőek a xantofill csoportból a karotinoidok, mint pl.: lutein, zeaxantin, de ebbe a csoportba tartozik a kapszantin és a kapszorubin is. Utóbbi kettőt az élelmiszeripar természetes színezékként is használja (E160) – szóval az azt jelenti, hogy „Európában engedélyezett” és nem azt, hogy „Ez biztos káros”.:-D Mindkettő zsírban oldódó vegyület, ezért olajban oldott formában csodaszép pirosak lesznek (a rubin drágakő neve például innen származik).
A paprikamagolajban lévő zeaxantin és a lutein különösen fontos nyáron, mert ezek a színanyagok nem csak szemet gyönyörködtetőek, de védik is a szemünket az ultraibolya sugárzástól. Érdemes ezért 1 kiskanálnyi édes vagy csípős paprikamagolajjal meglocsolni a nyári tökfőzeléket.

Minél szebb az étel látványa, minél színesebb, annál jobban megindul a tápcsatorna felkészítése (idegrendszeri hatás miatt megindul a nyálmirigy aktiváció, a gyomornedv termelés) az étel befogadására, jobban emészthetők a tápanyagok.
Ezért is butaság az, hogy ami egészséges, nem lehet finom/szép – csak az lehet EGÉSZséges, amit jó élmény elfogyasztani!
A magyaros ételeket sokszor elmarasztalják, mondván egészségtelenek. De vegyük csak magát a “magyaros”-t. Mit értünk alatta, mondjuk a pörkölt esetén?
- Pörkölve van a hús, ez a folyamat megér egy misét, de ezzel nincs baj.
- Hagyma? Hiszen az egy elképesztően jó bélflóra-támogató zöldség, együnk belőle többet!
- Pirospaprika? Hiszen az egy szárított, pirított zöldség, szintén elképesztő mennyiségű antioxidánssal, bizony, ebből is többet kéne ennünk.

Csípős! Csíped?
Fun fact! A kapszaicin névre hallgató csípős alkaloid csak a csípős paprikában van jelenés hiába okoz vérbőséget, nem fogyókúrás szer és gyomorproblémákat sem okoz!
A kapszaicin, bár nyálkahártya-irritáló hatású, fontos, hogy az a vérbőség és fájdalomérzet, melyet kivált, egy ép felületen nem okoz károsodást.
A csípős ételek kedvelőinek rajongására is van tudományos magyarázat. A fájdalomra ugyanis automatikusan megindul a szervezet fájdalomcsillapító mechanizmusa, ami összességében egy kellemes érzetet eredményez. A csípős ízzel kapcsolatban pedig kialakul egy adaptáció, aki bírja, az idővel még jobban fogja bírni és csípni.
Fontos, hogy a csípős ételek nem károsak! A nyálelválasztás és az emésztőenzimek termelésének fokozása kiváltható sok más ízanyaggal, egyéb fűszerek illóanyag-tartalmával is, csak ez nincs benne a köztudatban.
A kapszaicin egészségvédő, gyulladásgátló hatása bizonyított, ettől függetlenül a tudományos világ máig vitatkozik róla. A negatív hatást viszont egyáltalán nem sikerült bizonyítani, ezért a dietetikai ajánlás mindenképpen az, hogy aki szereti és bírja a csípős ételeket, tápcsatornája pedig ép (nincs IBD, IBS, fekély), az bátran fogyassza!

A paprikamagolaj E-vitamin tartalma (77 mg) kimagasló, napi 1 evőkanálnyi a szükséglet közel felét fedezni képes. Az E-vitamin nagyon erős antioxidáns (szabadgyökkötő) és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik.
A paprikamagolaj „édes” változata nem csíp, ezért egész bátran adhatjuk gyerekeknek is, mintha multivitamin lenne. A paprikával hadi lábon álló gyerekeknél is bepróbálkozhatunk a magolajjal, mert így hozzájuthatnak a hatóanyagokhoz, ha a paprikát az állaga, héja miatt nem kedvelik.
YouTube csatornánkon már elérhető a FŰSZERPAPRIKAMAG PODCAST! Hallgass bele!