– És olajos magvakat szokott fogyasztani?
– Hát… ritkán.
– És akkor miket eszik?
– Leggyakrabban pisztáciát, kesudiót, meg hát sós mogyorót vagy szotyit.
Blog
A szőlőmag igazi kincset rejt
Örök kérdések a dietetikusok felé:
– ha csak 1 dolgot mondhatna, amit megtehetünk az egészségünkért, mi lenne az?
– mit tart a legnagyobb problémának a hazai táplálkozásban?
– melyik étel a leghatékonyabb egészségtámogató?
Ha valaki aktívan követi a Grapoila szakmai tartalmait, akkor tudja, hogy az olajos magvak kiváló mikro- és makrotápanyag-források. Ezért is (nem csak az ízélmény miatt) rajongunk értük. Bármelyik mag esetén nehéz lenne egyetlen vitamint vagy ásványi anyagot kiemelni.
A lenmag egy igazi magyar superfood, mert
- tápanyagösszetétele nem csak elképesztően jó és egyedülálló, hanem
- beltartalmi értékével a környezettudatosságért is tesz, mivel egy nagyon népszerű és irtó messziről érkező alapanyagot (chiamag) képes kiütni a nyeregből ez a hazánkra és Közép-Európára jellemző magocska.
A szezámmagról írni számomra is érdekes kihívás, mert többnyire azokra a magokra fókuszálok, amelyek hazánkban is megteremnek. De mivel az olajos magvakra jellemző egészségelőnyök alól a szezám sem kivétel – no meg mert rajongok az ázsiai konyháért, amiben ez fontos alapanyag -, örömmel vetettem bele magam a témába.