FENNTARTHATÓ ÉLET, ÉTEL. GRAPOILA. SEMMI FELESLEG.

A sárgabarackmag - dietetikus szemmel

A sárgabarackmag - dietetikus szemmel

A sárgabarackmag a mandulához hasonlít ízben is és megjelenésében is, de annál kisebb méretű, élénkebb sárgás-barnásabb színe van és finomabb felülete, szerintem gyönyörű kis mag.

Az olajos magvak csoportjában méltán foglal helyet, mert magas (~50%) zsírsav tartalommal rendelkezik – főként egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag, amelyek kedvezőek lehetnek a szív- és érrendszer egészségének.

 

 

Ahogy a legtöbb olajos magról elmondható, hogy a top 3 fehérjeforrás nyersanyag csoportban helyezkedik el (a száraz hüvelyesek és a gabonák mellett), így a barackmag is, hiszen kb. 25 g/100 g fehérjét tartalmaz.

Szénhidráttartalma viszont nem jelentős, kb. 12-14 g/100 g, rostot pedig 5-7 g/100 g mennyiségben tartalmaz.

A Grapoila - zero waste filozófiájához híven - egy magból többféle terméket is előállít (általában ez magolaj, magliszt és magkrém), barackmagból azonban már csak az olaj érhető el, mert a barackmagliszt egy különlegesen finom vegán csoki alapanyagául szolgál (szerencsére nekem még lapul egy kevés a fagyasztómban, a csoki előtti időkből).

 

A SÁRGABARACKMAG JÓTÉKONY HATÁSAI

A magolaj természetesen 100% olaj: 7,8% telített zsírsav, 63% egyszeresen telítetlen, 29% többszörösen telítetlen zsírsav.

Olajos magvak esetén a dietetikus 2 kedvenc témája:

  • a zsírsav összetétel, és
  • a különleges, egészségtámogató fitovegyületek.

Azért különleges ez a 2 csoport, mert a növényi forrásokban mindig a telítetlen zsírsavak dominálnak és gazdagok antioxidánsokban, melyek számtalan betegség megelőzésében (szív- és érrendszer, daganatok, oxidatív stressz, gyulladás, cukorbetegség és minden civilizációs betegség) és az életmódunk során keletkező szabadgyökök legyőzésében is szerepet játszanak. Ezek lesznek azok a pozitív hatások, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy a daganatsejtek keletkezését a szervezet leküzdje. Miattuk ehetünk néha például egy finom grillezett húst, mert a bioaktív vegyületek szembeszállnak a káros anyagokkal.

A sárgabarackmag közel 90%-ban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, telített zsírsav értéke csupán 10%. Egyszeresen telített zsírsavak közül tartalmaz oleinsavat (omega-9), többszörösen telítetlenek közül pedig az esszenciális linolsavat (omega-6). Omega–3 tartalma gyakorlatilag nincs.

Sütésre, főzésre nem alkalmas, kellemes ízét nem is nyomnám el ételkészítéshez.

A  sárgabarackmag erős antioxidáns kapacitással bír, egyrészt a telítetlen zsírsavak, másrészt egyéb hatóanyagai miatt:

  • E-vitamin: a sejthártya védelemben játszik szerepet, támogatja az immunrendszert és általánosságban is erős antioxidáns.
  • Fitoszterolok (pl.:β-szitoszterol): csökkenthetik a koleszterin felszívódását a bélrendszerben, gyulladáscsökkentő tulajdonságúak, és pozitív szerepet játszanak a prosztata egészségében.
  • Polifenolok: sejtvédelemben, szabadgyökök elleni munkában van szerepük, trendi szavakkal élve: anti-aging tulajdonságuk van.
  • Szkvalén: természetes antioxidáns és bőrvédő vegyület, előfordul olívaolajban is. Támogathatja a bőr hidratáltságát és a káros sugarakkal szembeni védelmét: fényvédő belsőleg, nyári időszakra.

 

A TÉNYEK

És akkor itt jön a De!

Az amigdalin (más nevein: B17 vagy Laetrile) az élelmiszeriparban az egyik legvitatottabb vegyület. Egyesek rákellenes hatást tulajdonítanak neki, de tudományosan nem bizonyított. Erős klinikai bizonyíték, különösen emberi fogyasztás tekintetében nincs, legfeljebb in vitro (laboratóriumi sejttenyésztés) vagy néhány állatkísérlet történt, mely sugallhat pozitív hatást, humán tekintetben azonban evidencia nincs.

Az amigdalin a szervezetben ciánná alakul át, mely erős sejtméreg, ezért a csomagoláson javasolt fogyasztási mennyiséget be kell tartani.

A keserű sárgabarackmag különösen nagy mennyiségben tartalmaz amygdalint, míg az édes fajtákban ennek szintje alacsonyabb. A Grapoila sárgabarackmag olaj kizárólag édes gönci barack magjából készül, amigdalin tartalma elenyésző, de a javasolt mennyiséget érdemes betartani: 1 evőkanál/nap.

 

MIÉRT “JOBB” A SÁRGABARACKMAG OLAJA, MINT A MANDULÁÉ?

A barackmag a mandulával ellentétben kizárólag magyar forrásból származik, az utóbbit sajnos csak igen kis mennyiségben termesztik itthon. A barackfa vízigénye sokkal kisebb, mint a manduláé. A barackmag a pálinka- és a lekvárkészítés mellékterméke is lehet, így a belőle sajtolt olajjal a hulladékká válástól mentünk meg egy hibátlan és értékes élelmiszert.

 

ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI MEGFONTOLÁSOK

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) figyelmeztetést adott ki a sárgabarackmag fogyasztásával kapcsolatban. Az EFSA szerint egyetlen felnőtt ember számára maximum 1-2 keserű mag elfogyasztása tekinthető biztonságosnak naponta, míg gyermekek esetében már 0,5 is toxikus lehet. Ezért nagyon fontos, hogy csak megbízható forrásból származó magot, olajat fogyasszatok.