FENNTARTHATÓ ÉLET, ÉTEL. GRAPOILA. SEMMI FELESLEG.

Mandulalisztes, rebarbarás pite

Mandulalisztes, rebarbarás pite

Hozzávalók:

  • 300 g búzaliszt (tésztához)
  • 150 g zsírtalanított mandulaliszt (tésztához)
  • 40 g cukor (tésztához)
  • 380 g vaj (tésztához)
  • csipet só (tésztához)
  • 100 g mandulaliszt (mandulakrémhez)
  • 2 dl tej (mandulakrémhez)
  • 1 tk. vaníliakivonat (mandulakrémhez)
  • 2 ek. cukor (mandulakrémhez)
  • 1 db bio citrom reszelt héja (mandulakrémhez)
  • 700 g rebarbara
  • 300 g cukor (a rebarbarához)
  • 2 ek. málnalekvár vagy egyéb lekvár (a rebarbarához)

Elkészítés:

Morzsoljuk össze a tészta hozzávalóit, pár evőkanál hideg víz hozzáadásával szépen összeáll, alaposabb gyúrás nélkül. Tegyük a tésztát legalább egy órára hűtőszekrénybe.

Keverjünk össze a mandulakrémhez szükséges hozzávalókat: a mandulalisztet, a tejet, a vaníliakivonatot, a cukrot és a citromhéjat.

Tisztítsuk meg a rebarbarát, azaz húzzuk le a száráról a héjat, majd daraboljuk fel. (A rebarbara levele mérgező, ezért csak a szárával dolgozzunk!) Keverjünk hozzá a cukrot, a málnalekvárt és facsarjunk rá egy fél citromot.

A hűtőből kivett tésztát 2/3-1/3 arányban osszuk el, majd két fólia vagy sütőpapír között nyújtsuk ki őket kör alakúra. A kinyújtott tészták közül a nagyobbat simítsuk a sütőforma aljába, kenjük meg a mandulakrémmel, majd halmozzuk rá a cukros rebarbarát. A másik lapot vágjuk csíkokra és egymáson átfűzögetve helyezzük a pite tetejére (lásd a képen).

190 fokra előmelegített sütőben – alsó-felső sütés programon – 50 perc alatt elkészül.