
Füstölt pisztráng meleg újburgonya-salátával
Hozzávalók:
- 1 egész füstölt pisztráng
- 1 csomag spárga
- 1 kg aprószemű újburgonya
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor kapor
- 1 púpos evőkanálnyi kapribogyó
- frissen őrölt bors
- só
- 3 csík szardella
- 2 tojássárgája
- 2 ek + 1 dl salátaolaj (hidegen sajtolt kukorica+napraforgó+len+kender)
- 1 szál újhagyma
- 20 g vaj
Elkészítés:
2 ek. salátaolajat teszünk egy serpenyőbe (a magas kukoricaolajtartalom miatt viszonylag jól bírja a hőt is), majd az aprószemű burgonyát beleszórjuk (a nagyobbakat kisebb darabogkra vágva). Sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. A petrezselyem szárát apróra vágjuk és hozzáadjuk a krumplihoz. Addig sütjük közepes hőmérsékleten, míg a belseje megpuhult, kívül pedig megpirult.
Az öntethez két tojássárgáját összekeverünk apróra vágott szardellával és kapribogyóval, majd szép lassan hozzáadagoljuk a salátaolajat. Híg majonézes állaga lett.
A spárga alsó részeit letördeljük, majd lobogó, sós vízbe dobáljuk. Két percig fűzzük, majd jéghideg vízbe átszedjük.
Amikor a krumpli elkészült, hozzáadunk vajat, jól összeforgatjuk, majd az apróra vágott kaprot és hagymát is beleszórjuk. Kicsit hagyjuk lehűlni, de még melegen beleforgatjuk az öntetbe.
A füstölt pisztrángot filézve, szeletként tálaljuk a krumplival és a roppanós spárgával.