
Ponty ikra sütve
A ponty ikrát általában a halászlében látjuk, de lehet belőle önálló étel is.
Hozzávalók:
- 500 g ponyt ikra
- 2 szál újhagyma
- 1 csili
- 1 ek. házi sóban eltett erőspaprika (vagy só)
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek. máriatövismag-olaj
- 2 ek. dióolaj
- frissen őrölt bors
- tálaláshoz: vaj, citrom és pirítós
Megtisztítjuk az ikrát hideg víz alatt, leszedjük a hártyákról az apró szemeket, ügyelve arra, hogy ne sérüljenek. A csilit, a petrezselymet és az újhagymát apróra vágjuk. Az olajokat serpenyőbe öntjük, majd beleszórjuk a csilit, az újhagyma háromnegyedét és a petrezselyem szárát. Belerakjuk a pontyikrát és a sós paprikát, majd 15-20 percig kevergetve pirítjuk magas hőmérsékleten. A végén borsozzuk, és belekeverjük a petrezselyemlevelet is.
Még melegen pirítós kenyérrel, citrommal és hideg vajjal a legfinomabb.