
Csipkelisztes Banoffee Pie gofri
Hozzávalók:
- 160 g BL55 búzafinomliszt
- 40 g csipkebogyómagliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 1/3-ad teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 tojás
- 260 ml tej
- vaníliakivonat
- 55 g olvasztott vaj
- 50 g kristálycukor
- 2 csomag (22 g) vaníliás cukor
- 150 g kristálycukor (karamellöntethez)
- 260 ml meleg 30%-os habtejszín (karamellöntethez)
- 1 csipet só (karamellöntethez)
- 200 ml hideg 30%-os habtejszín
- 1 evőkanál átszitált porcukor (habtejszínhez)
- banán
- dió
A hozzávalók mennyiségét 6 db gorfihoz adtuk meg.
A száraz hozzávalókat összekeverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a fűszerekkel (fahéj, szerecsendió) és egy csipet sóval. Kettéválasztjuk a tojásokat, a sárgáját elkeverjük a tejjel. A tejhez keverjük a vaníliakivonatot. A tojásfehérjét a kristály- és a vaníliás cukorral habbá verjük. A vajat megolvasztjuk. A lisztes keveréket csomómentesre keverjük a tejjel, majd a vajjal is, végül beleforgatjuk a fehérjehabot. Gofrisütőben kisütjük őket. A kész gofrikat rácsra tesszük, hogy alulról is szellőzni tudjanak, ne puhuljanak be a nedvességtől.
A karamellöntethez a kristálycukrot alacsony lángon karamellizáljuk, amíg az összes cukorkristály el nem olvad, majd több részletben, ÓVATOSAN, mert felhabosodik, hozzácsurgatjuk habverővel való folyamatos kevergetés mellett a forró habtejszínt. Ízlés szerint – egy vagy több csipet – sóval ízesítjük.
A gofrikhoz 1 evőkanál átszitált porcukorral felverünk egy jól behűtött habtejszínt. Banánkarikákkal, habtejszínnel, diódarabokkal és karamellöntettel tálaljuk.
Recept, videó: Smuczer Hanna