
Almás, kéksajtos pite fügelekvárral
Hozzávalók:
- 50 g napraforgómagliszt
- 200 g liszt
- 200 g vaj
- 110 ml hideg víz
- 3 db alma
- 1 ek. gránátalmás balzsamecet
- 4 ek. joghurt
- 1 csapott ek. liszt
- 2 zsályalevél
- 1 kis marék kakukkfűlevélke
- 150 g kéksajt
- fügelekvár (opcionális)
- füstölt sonka (opcionális)
- 1 tojás
Morzsoljuk össze a vajat a lisztekkel, majd 110 ml jéghideg víz, 1 csipet só hozzáadásával gyúrjunk tésztát belőle, amit tegyük 2 órára a hűtőbe. Szeleteljünk fel 3 db hámozott almát és forgassuk bele 1 ek. almaecet, 4 ek. joghurt, 1 csapott ek. liszt, 2 zsályalevél (apróra vágva) és egy kis marék friss kakukkfűlevélke (vagy 1 tk. szárított, bolti kakukkfű) keverékébe.
A tészta 2/3-át nyújtsuk ki és helyezzük kivajazott piteformába (vagy tepsibe), halmozzuk rá a joghurtos almát, morzsoljunk rá 150 g kéksajtot, a bevállalósabbak egy kis fügelekvárt is kanalazhatnak rá (pár kávéskanállal), a húsimádók pedig megszórhatják füstölt sonka (pl. feketeerdei) darabkákkal. Nyújtsuk ki a maradék tésztát, terítsük a „töltelék” tetejére, dolgozzuk össze az oldalt felfutó tésztaszélekkel, majd kenjük le egy felvert tojással.
Dobjuk be a 180 fokos, előmelegített sütőbe, és légkeverés mellett süssük kb. 35 percig. Jó étvágyat!