
Vöröskáposzta-saláta almával, mazsolával
Hozzávalók:
- 1 kis fej vöröskáposzta (500-600 g)
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 alma (350 g)
- 1 marék mazsola (40-50 g)
- 4 ek. fehér balzsamecet (vagy fehérborecet és 1 tk cukor)
- 2 ek. dióolaj
- 1 doboz natúr, zsíros görög joghurt (375 g)
A lilahagymát megtisztítom, nagyon finomra aprítom. Összekeverem az ecettel, állni hagyom, legalább 5 percet, vagy ameddig a többi hozzávalóval elkészülök.Ha sózni szeretnénk, ezen a ponton érdemes a hagymát.
A káposzta külső, fonyadtabb leveleit lefejtem, torzsáját kivágom, negyedelem, majd hajszálvékony (vagy ahogy sikerül) csíkokra vágom.
Az almát meghámozom, finomra reszelem. A pácolt lilahagymát az almával, mazsolával, káposztával és a joghurttal alaposan elkeverem, meglocsolom a dióolajjal, lazán összeforgatom. Fél óra múlva fogyasztható, de másnap is nagyon finom. Sültek mellé nagyszerű, de pirított dióval és darabolt ementálival gazdagítva önálló darabként is megállja a helyét.
Nekünk nem volt szükséges só hozzá, így másnapra sem eresztett levet a saláta, de ha sózzuk, érdemes számolni azzal, hogy másnapra kis levet ereszt és a zöldségek is enyhén megpuhulnak benne.
Köszönjük Flat Cat-nek a receptet, melyet az alábbi honlapon is fellelhetnek:
http://flat-cat.hu/2014/12/21/voroskaposzta-salata-almaval-mazsolaval/