FENNTARTHATÓ ÉLET, ÉTEL. GRAPOILA. SEMMI FELESLEG.

Vörösáfonyás, földimogyorós répatorta

Vörösáfonyás, földimogyorós répatorta

Hozzávalók:

  • 1 bio narancs
  • 150 g vörösáfonya
  • 50 ml dióolaj
  • 100 ml kukoricacsíra-olaj
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 ek. ötfűszerkeverék
  • 150 g cukor
  • 1 répa
  • 2 tojás
  • 60 g búzaliszt
  • 50 g mákliszt
  • 30 g dióliszt
  • 20 g szőlőmagliszt
  • 50 g sótlan földimogyoró
  • 300 g krémsajt
  • 6 ek. púpos porcukor
  • 50 g vaj
  • 1 tk sárgabaracklekvár 
  • 1 csipet ötfűszerkeverék

 

Az áfonyát beáztattam a narancs levébe, de előtte a héját lereszeltem. A földimogyorót mozsárban változó méretűre, de nem túl nagy darabokra törtem, a répát lereszeltem. A tojást a cukorral és a narancshéjjal habosra vertem, majd minden egyéb hozzávalót beleöntöttem ebbe a tálba, a reszelt répával és mogyoróval, áztatott áfonyával (levét is!) együtt. A kész tésztát 32 cm átmérőjű tortaformába öntöttem. Így viszonylag lapos lesz, tehát gyorsan átsül, figyelni kell rá. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 30-40 percig kell sütni. A tésztát hagytam kihűlni, közben habverővel a krém hozzávalóiból kenhető krémet vertem. Fontos, hogy a vaj már szobahőmérsékletű legyen, majd szépen el legyen keverve, ne maradjon csomós. A csipet fűszerrel ízesítettem a krémet, hogy "összekapcsoljam" a tésztával. A tésztát megkentem a krémmel, a tetejét áfonyával díszítettem.

Fél óra - egy óra pihentetés elég neki a hűtőben, de másnap talán még finomabb! :-)