
Vörösáfonyás, földimogyorós répatorta
Hozzávalók:
- 1 bio narancs
- 150 g vörösáfonya
- 50 ml dióolaj
- 100 ml kukoricacsíra-olaj
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1 ek. ötfűszerkeverék
- 150 g cukor
- 1 répa
- 2 tojás
- 60 g búzaliszt
- 50 g mákliszt
- 30 g dióliszt
- 20 g szőlőmagliszt
- 50 g sótlan földimogyoró
- 300 g krémsajt
- 6 ek. púpos porcukor
- 50 g vaj
- 1 tk sárgabaracklekvár
- 1 csipet ötfűszerkeverék
Az áfonyát beáztattam a narancs levébe, de előtte a héját lereszeltem. A földimogyorót mozsárban változó méretűre, de nem túl nagy darabokra törtem, a répát lereszeltem. A tojást a cukorral és a narancshéjjal habosra vertem, majd minden egyéb hozzávalót beleöntöttem ebbe a tálba, a reszelt répával és mogyoróval, áztatott áfonyával (levét is!) együtt. A kész tésztát 32 cm átmérőjű tortaformába öntöttem. Így viszonylag lapos lesz, tehát gyorsan átsül, figyelni kell rá. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 30-40 percig kell sütni. A tésztát hagytam kihűlni, közben habverővel a krém hozzávalóiból kenhető krémet vertem. Fontos, hogy a vaj már szobahőmérsékletű legyen, majd szépen el legyen keverve, ne maradjon csomós. A csipet fűszerrel ízesítettem a krémet, hogy "összekapcsoljam" a tésztával. A tésztát megkentem a krémmel, a tetejét áfonyával díszítettem.
Fél óra - egy óra pihentetés elég neki a hűtőben, de másnap talán még finomabb! :-)