FENNTARTHATÓ ÉLET, ÉTEL. GRAPOILA. SEMMI FELESLEG.

Teljesértékű paradicsomleves

Teljesértékű paradicsomleves

Hozzávalók:

– 4 főre –

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 fej (!) fokhagyma
  • 5 db fürtös paradicsom
  • 10 db koktélparadicsom
  • 50-60 g sűrített paradicsom
  • 5 ek. olívaolaj
  • 2 ek. csípős paprikamagolaj
  • 1 ek. szárított bazsalikom
  • 1 ek. szárított oregánó
  • 1 tk. szárított petrezselyem
  • jó nagy csipet szárított kakukkfű
  • kisebb csipet szárított rozmaring
  • 1 tk. só és sok-sok friss bors
  • 250 g főtt fehérbab
  • 2 db aszalt paradicsom
  • 1 dl víz

Elkészítés

– 40 perc –

A hagymákat megpucoljuk, félbevágjuk, és egy tepsibe tesszük. Mellé rakjuk a fokhagymákat, amelyeknek levágjuk a fejét – így a héjuk megvédi őket az égéstől. A fürtös paradicsomokat félbevágjuk, a koktélparadicsomokat egészben hagyjuk, és ezeket is a tepsibe helyezzük.
Rájuk kanalazzuk a sűrített paradicsomot, majd bátran megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk a szárított zöldfűszerekkel, meglocsoljuk az olívaolajjal és a csípős olajjal is. 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük őket.

Miután megsültek, a tepsi tartalmát a főtt fehérbabbal és az aszalt paradicsommal együtt összeturmixoljuk. A sült fokhagymákat kinyomkodjuk a héjukból, és ezeket is beletesszük a turmixba. A tepsit 1 dl vízzel felöntjük, hogy feloldjuk az ott maradt sült finomságokat, majd ezt is a leveshez adjuk.

Az egészet simára dolgozzuk, ha szükséges, még ízesítjük. Tálalás: Sajtos-petrezselymes kovászos kenyérrel kínáljuk, a tetejét megszórhatjuk pirított fenyőmaggal vagy dióval.

A receptért köszönet Vivinek!