
Teljesértékű paradicsomleves
Hozzávalók:
– 4 főre –
- 2 fej vöröshagyma
- 2 fej (!) fokhagyma
- 5 db fürtös paradicsom
- 10 db koktélparadicsom
- 50-60 g sűrített paradicsom
- 5 ek. olívaolaj
- 2 ek. csípős paprikamagolaj
- 1 ek. szárított bazsalikom
- 1 ek. szárított oregánó
- 1 tk. szárított petrezselyem
- jó nagy csipet szárított kakukkfű
- kisebb csipet szárított rozmaring
- 1 tk. só és sok-sok friss bors
- 250 g főtt fehérbab
- 2 db aszalt paradicsom
- 1 dl víz
Elkészítés
– 40 perc –
A hagymákat megpucoljuk, félbevágjuk, és egy tepsibe tesszük. Mellé rakjuk a fokhagymákat, amelyeknek levágjuk a fejét – így a héjuk megvédi őket az égéstől. A fürtös paradicsomokat félbevágjuk, a koktélparadicsomokat egészben hagyjuk, és ezeket is a tepsibe helyezzük.
Rájuk kanalazzuk a sűrített paradicsomot, majd bátran megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk a szárított zöldfűszerekkel, meglocsoljuk az olívaolajjal és a csípős olajjal is. 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük őket.
Miután megsültek, a tepsi tartalmát a főtt fehérbabbal és az aszalt paradicsommal együtt összeturmixoljuk. A sült fokhagymákat kinyomkodjuk a héjukból, és ezeket is beletesszük a turmixba. A tepsit 1 dl vízzel felöntjük, hogy feloldjuk az ott maradt sült finomságokat, majd ezt is a leveshez adjuk.
Az egészet simára dolgozzuk, ha szükséges, még ízesítjük. Tálalás: Sajtos-petrezselymes kovászos kenyérrel kínáljuk, a tetejét megszórhatjuk pirított fenyőmaggal vagy dióval.
A receptért köszönet Vivinek!