
Gombakrémleves
Hozzávalók:
-4 főre-
- 800 gramm csiperkegomba (ebből 250 gramm fehér csiperke)
- 1 teáskanál mustár
- 1 ek. pörkölt tökmagolaj
- 1 dl zöldségalaplé
- 40 gramm vaj
- 1 dl tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- Só, bors ízlés szerint
- Kakukkfű, petrezselyem ízlés szerint
- Olívaolaj (a tálaláshoz)
- Pirított kenyérkockák (a tálaláshoz)
- Néhány félretett, pirított gombaszelet a tálaláshoz
Elkészítés
-25 perc-
A megtisztított gombákat szeletekre vágjuk, és forró, száraz serpenyőben alaposan lepirítjuk őket – ezzel mély, intenzív ízt adunk a levesnek. Miután lepirítottuk a gombákat, hozzáadjuk a vajat és a tökmagolajat, majd megpirítjuk benne az apróra vágott fokhagymát is. Ekkor fűszerezzük: sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, a petrezselymet, és belekeverjük a mustárt. Felöntjük az alaplével, néhány percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek. Ezután hozzáöntjük a tejszínt, majd az egészet botmixerrel vagy turmixgépben krémesre pürésítjük.
A levest tányérokba szedjük, a tetejére pirított gombaszeleteket, pirított kenyérkockákat és egy kis olívaolajat teszünk, végül friss petrezselyemmel
díszítjük.
A receptért köszönet Vivinek!