FENNTARTHATÓ ÉLET, ÉTEL. GRAPOILA. SEMMI FELESLEG.

Gombakrémleves

Gombakrémleves

Hozzávalók:

-4 főre-

  • 800 gramm csiperkegomba (ebből 250 gramm fehér csiperke)
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 ek. pörkölt tökmagolaj
  • 1 dl zöldségalaplé
  • 40 gramm vaj
  • 1 dl tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Só, bors ízlés szerint
  • Kakukkfű, petrezselyem ízlés szerint
  • Olívaolaj (a tálaláshoz)
  • Pirított kenyérkockák (a tálaláshoz)
  • Néhány félretett, pirított gombaszelet a tálaláshoz

Elkészítés

-25 perc-

A megtisztított gombákat szeletekre vágjuk, és forró, száraz serpenyőben alaposan lepirítjuk őket – ezzel mély, intenzív ízt adunk a levesnek. Miután lepirítottuk a gombákat, hozzáadjuk a vajat és a tökmagolajat, majd megpirítjuk benne az apróra vágott fokhagymát is. Ekkor fűszerezzük: sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, a petrezselymet, és belekeverjük a mustárt. Felöntjük az alaplével, néhány percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek. Ezután hozzáöntjük a tejszínt, majd az egészet botmixerrel vagy turmixgépben krémesre pürésítjük.

A levest tányérokba szedjük, a tetejére pirított gombaszeleteket, pirított kenyérkockákat és egy kis olívaolajat teszünk, végül friss petrezselyemmel
díszítjük.

A receptért köszönet Vivinek!