A lenmag gazdag rost-, fehérje- és ásványianyag-forrás. Fitoösztrogén-(lignan-) tartalma jó hatással bír a hormonháztartásra, elősegíti a peteérést és csökkentheti a menopauza kellemetlen tüneteit.
Az arany lenmagliszt a barna lenmagliszthez hasonló tápértékadatokkal rendelkezik, íze azonban kellemesebb (kevésbé keserű), így széles körűen használható a konyhában. Sűrítésre, turmixokba kifejezetten ajánlott.
A lenmagok egészben történő fogyasztása könnyíti a bélműködést, segíti az emésztést, ugyanakkor a tápanyagok kevésbé tudnak felszívódni, mert a magok gyakran egészben haladnak át a tápcsatornán. A lenmaglisztből jobban felszívódnak, ezáltal hasznosulnak az értékes tápanyagok.
Csökkenti a gyomorsavtermelést.
Lecserélhetjük vele a hagyományos liszt egy részét, illetve salátával, müzlivel vagy túróval keverve fogyaszthatjuk, péksütemények, pogácsák tésztájába adagolhatjuk, tetejére szórhatjuk. Sűrítésre is alkalmas, mivel nagy mennyiségű folyadékot és zsiradékot képes felvenni. Szezámliszttel keverve védi a fogakat.
A gluténmentes étrendet követők is fogyaszthatják.