
Mákos aranygaluska – fahéjas-mákos vanília sodóval
Hozzávalók:
A mákos galuskához:
- 350 ml tej (lehet laktózmentes vagy növény is)
- 60 g házi datolyakrém
- 1 csomag instant élesztő
- 250 g zabpehelyliszt
- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 100 g búzaliszt
- 3 db tojássárgája
- 30 g puha vaj
- 1 bio citrom reszelt héja
- 1 kis csipet só
- 10 ml mákolaj
- 1 bourbon vaníliarúd magjai (a vanília tokját semmiképpen se dobjuk ki!)
Forgatáshoz:
- 120 g darált mák
- 50 g datolya őrlemény
- 150 g olvasztott vaj
A sodóhoz:
- 4 db tojássárgája
- 1 bourbon vaníliarúd kikapart magjai (+a 2 vaníliatok!!!)
- 50 g datolyakrém vagy őrlemény
- 10 ml mákolaj
- 600 ml tej (vagy növényi ital)
- 2 csapott teáskanál keményítő (kukorica vagy burgonya)
- 1 teáskanál ceyloni fahéj
- 2 evőkanál darált mák
Elkészítés:
-60 perc-
A galuskához összekeverjük a liszteket a reszelt citromhéjjal és a vaníliarúd magjaival.
Langyosra melegítjük a tejet és beleszórjuk az instant élesztőt majd hagyjuk magához térni úgy két perc után jó is lesz.
Addig egy keverőtálba átöntjük a liszteket, a sót, a mákolajat, a tojássárgákat és a datolya krémet. Dagasztókarral ellátott konyhai robotgéppel fogunk dolgozni. Szóval el is kezdhet dolgozni a gép mi pedig szépen a lisztes keverékhez öntjük az élesztős tejet és három részletben hozzáadjuk a vajat (3×10 g). 5-8 perc dagasztás elég is lesz a tésztánknak. Beolajozzuk a tészta tetejét és nedves konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük (ahol nem érheti huzat sem!) és hagyjuk kelni 1 órán át.
Amíg a tésztánk kel felolvasztjuk a vajat a forgatáshoz, és keverjük össze a mákot a datolyával és egy nagyobb tálban.
Ha letelt az 1 óra melegítsük elő a sütőnket 175 fokra.
A tésztánkat helyezzük enyhén lisztezett munkafelületre picit dolgozzuk át a kezeink segítségével és olajozott(!) sodrófával nyújtsuk közepesen vastagra. Szaggassunk tetszőleges formával gombócokat vagy éppen félholdacskákat -kinek mi szimpi- majd forgassuk meg a galuskáinkat a vajban és utána a mákban. Mehetnek is a kivajazott/sütőpapírral ellátott torta formánkba (vagy tepsinkbe, mindegy) szorosan egymás mellé. Ha az összes galuskánk sütésre kész még hagyjuk őket pihenni letakarva 20 percig.
Utána már repülhetnek is sülni a sütőbe bő 35-40 percre, természetesen azért végezzünk pár gombócnál tűpróbát!
A sodóhoz csak keverjünk össze mindent egy lábasban, -habverővel fogunk végig dolgozni-és rakjuk fel főni közepes hőmérsékleten. Folyamatos kavargatás mellett addig főzzük az alapot míg be nem sűrűsödik, nem pudingot készítünk szóval a folyós, de már sűrűbb állagú tökéletes is lesz nekünk.
Receptért köszönet Vivinek!