
Mandula piskóta mákkrémmel
–egy átlagos 24 cm-es tortaformához–
Hozzávalók:
A piskótához:
- 4 db tojás (M-es)
- 12 g sütőpor
- 100 g mandulaliszt
- 50 g házi datolyapaszta/krém
A krémhez:
- 250 ml növényi ital (vagy tej)
- 40 g darált mák
- 10 ml mákolaj
- 40 g házi datolyapaszta/krém
- 1 bio citrom reszelt héja
- 1 kis csipet őrölt fahéj
- 6 g keményítő + 25 ml víz vagy növényi ital (ezzel keverjük majd ki a keményítőt)
Elkészítés:
A tészta elkészítése:
Válasszuk szét a tojásokat. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját datolyapasztával habosra keverjük.
A mandulalisztet és a sütőport átszitáljuk, majd adagoljuk a tojássárgás keverékhez, spatulával óvatosan összeforgatva a habot is hozzáadjuk.
A piskótát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd előmelegített sütőben, 175°C-on, légkeveréses funkción sütjük 25-30 percig.
A krém elkészítése:
Öntsük a növényi italt vagy tejet egy forralóedénybe, adjuk hozzá a datolyapasztát, mákolajat, citromhéjat, fahéjat és a darált mákot. Habverővel keverjük el, majd langyosodás után keverjük bele a vízzel elkevert keményítőt. Folyamatos kevergetés mellett főzzük a krémet, amíg besűrűsödik (kb. 10-13 perc).
Receptért köszönet Vivinek!