Különleges ízű, hidegen sajtolt olaj, magas telítetlen zsírsavtartalommal. Már az ókori Egyiptomban is ismerték és használták ezt a gyógynövényt.
A feketekömény magjának olaja az esszenciális zsírsavak, az E-vitamin és az egyéb, fenolos összetevők mellett egy timokinon nevű vegyületet rejt, melyről az utóbbi évek kutatásai bebizonyították, hogy a gyógynövény immunerősítő, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, baktérium- és vírusölő, valamint daganatellenes tulajdonsága gyakorlatilag innen eredeztethető. Természetesen az olaj többi hatóanyaga is hozzájárul ahhoz, hogy ez a növény egy igazi aduász. A magolaj antioxidánsai például a szabad gyökök elleni védekezés élharcosai, telítetlen zsírsavtartalma a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját csökkenti, de felső légúti tünetek, asztma és allergia, gyomor és bélhurut esetén, továbbá máj- és vesevédőként is ajánlják kúraszerű fogyasztását.
A feketeköménymag-olajat külsőleg is használhatjuk, értékes kozmetikai alapanyagként tartják számon. Feszesítő, ránctalanító készítményekben használják, mind a száraz, mind a pattanásos bőr ápolására alkalmas.
Levesek, saláták, krémek ízesítéséhez használhatjuk, az immunrendszer erősítésére, kúraszerűen, reggel és este 1-1 kávéskanállal fogyasszunk belőle.