Hidegen sajtolt olajok
Az olajsajtolás legkíméletesebb és legkörnyezetbarátabb módja a hidegen sajtolás, mely pusztán mechanikai préselést jelent. Az igazi hidegen sajtolt olajokat pörköletlen magból préselik, mindenféle hőkezelés, illetve adalékanyag (sózás, oldószerek) hozzáadása nélkül. A sajtolás egyedi fejlesztésű csigás présgépekkel történik, melyek a legkeményebb magok ellenállását is megtörik. A présfej a mechanikai súrlódás következtében picit felmelegedhet, de szándékosan nem pörköljük a magokat, hogy megőrizzük és az olajba átörökítsük egészségvédő összetevőiket. Préselés után kerül sor az ülepítésre, a szűrésre, illetve a palackozásra, tartósítószer használata nélkül. A mag értékes összetevői közül a zsírban oldódók gond nélkül átcsorognak az olajba, mely ezáltal gazdag E-vitaminban, többszörösen telítetlen zsírsavakban, antioxidánsokban (fajtától függően különböző polifenolokban, fitoszterolokban stb.). A hidegen sajtolt olajok íze, színe, illata megszólalásig hasonlít az eredeti növényre/magra. A boltok polcán sorakozó finomított étolajok ellenben egy bonyolult gyártási folyamat során nyerik el végleges formájukat, mely a vegyszerhasználatot sem nélkülözi. Ezzel a technológiával ugyanannyi magból jóval nagyobb mennyiségű, semleges ízű és illatú, hosszan eltartható, magas füstpontú olajat nyernek ki, és azt viszonylag olcsón kínálhatják. A finomított étolajgyártás és a hidegen sajtolás között nemcsak kihozatalban, minőségben és beltartalomban (egészségvédő összetevők), hanem környezeti terhelés szempontjából is óriási a különbség.
A Grapoila termékek esetében ez a kíméletes, vegyszermentes gyártási eljárás társul a hulladékmentes, zero waste filozófiával, azaz igyekszünk sokrétűen hasznosítani az olajgyártás mellék- és végtermékeit, ami egy magkrémeket, magliszteket és natúrkozmetikumokat egyaránt felölelő, izgalmas termékpalettát eredményezett.
A TERMÉKKATEGÓRIÁK ESETÉBEN KATTINTSON A KÉPRE VAGY A SZÖVEGRE A KISZERELÉSEK MEGTEKINTÉSÉHEZ!