A lenmag gazdag rost-, fehérje- és ásványianyag-forrás. Fitoösztrogén-(lignan-) tartalma jó hatással van a hormonháztartásra, elősegíti a peteérést és csökkentheti a menopauza kellemetlen tüneteit.
A lenmagok egészben történő fogyasztása könnyíti a bélműködést, segíti az emésztést, ugyanakkor a tápanyagok kevésbé tudnak felszívódni, mert a magok gyakran egészben haladnak át a tápcsatornán. A lenmaglisztből jobban felszívódnak, ezáltal hasznosulnak az értékes tápanyagok.
Csökkenti a gyomorsavtermelést.
Lecserélhetjük vele a hagyományos liszt egy részét, illetve salátával, müzlivel vagy túróval keverve fogyaszthatjuk, péksütemények, pogácsák tésztájába adagolhatjuk, tetejére szórhatjuk. Sűrítésre is alkalmas, mivel nagy mennyiségű folyadékot és zsiradékot képes felvenni. Szezámliszttel keverve védi a fogakat.
A gluténmentes étrendet követők is fogyaszthatják.